Πρόκειται για μια συμμετοχική στρατηγική αστικού σχεδιασμού που στοχεύει σε ένα δημιουργικό διάλογο για το δημόσιο χώρο με τους ίδιους τους κατοίκους. Στo πλαίσιο του community project Αιγάλεω Σίτι εστιάσαμε σε ένα ξεχωριστό συγκρότημα εργατικών κατοικιών στο Αιγάλεω, στο οικοδομικό τετράγωνο 639. Χτισμένο το 1963, μεταξύ των οδών Ρήγα Φεραίου, Ραιδεστού και Αττάλειας, αποτελείται από τέσσερα τριώροφα κτίρια γύρω από έναν περίκλειστο κήπο. Πρόκειται για έναν εσωστρεφή μικρόκοσμο, μια ζωντανή κοινότητα ανθρώπων ενταγμένη στον αστικό ιστό της πόλης. Η κλίμακα, η θέση και οι ποιότητες κατοίκησης του συγκροτήματος αναδεικνύουν μια ιδιαίτερα ελκυστική τυπολογία με καταγωγή από το μοντέρνο κίνημα.

Μέσα από συνεντεύξεις και συζητήσεις με τους κατοίκους, θελήσαμε να αναδείξουμε τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτής της αστικής τυπολογίας και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενεργοποίησης του κοινόχρηστου χώρου με αφορμή την αρχιτεκτονική. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια υπαίθριου εργαστηρίου και ανοιχτής συζήτησης στο χώρο του συγκροτήματος, κάτοικοι και περίοικοι κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για το δημόσιο χώρο μετακινώντας τα κομμάτια μιας υπερμεγέθους μακέτας. Η διαδραστική αυτή ανταλλαγή απόψεων αποτέλεσε ταυτόχρονα διαδικασία και τελικό προϊόν γεφυρώνοντας τη συνήθη σε συνθήκες κρίσης απόκλιση μεταξύ «ιδέας» και «υλικής πραγματικότητας». Συγχρόνως, ο ρόλος του αρχιτέκτονα ως «διπλωμάτη σχεδιασμού» αμφισβητεί παραδοσιακές κατηγορίες, όπως του πελάτη, του δημιουργού, της πρότασης και της έρευνας.

To «Αιγάλεω 639″ προέκυψε μετά από ανάθεση της locus athens (Μαρία-Θάλεια Καρρά, Όλγα Χατζηδάκη) που επιμελήθηκε το community project Αιγάλεω Σίτι.

Με την υποστήριξη του NEON
Υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγάλεω

Το αρχιτεκτονικό γραφείο AREA (Architecture Research Athens) δημιουργήθηκε το 2006 από τους αρχιτέκτονες Στυλιανή Δαούτη, Γιώργο Μητρούλια και Μιχάλη Ραυτόπουλο. Συνδυάζοντας σπουδές και επαγγελματική εργασία σε Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία και ΗΠΑ, με κοινό σημείο συνάντησης τη Νέα Υόρκη, επέστρεψαν στην Αθήνα με σκοπό να συμβάλλουν στις δυναμικές εξελίξεις του ελληνικού αρχιτεκτονικού τοπίου. Η εμπειρία από τη διδασκαλία τους σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου συνδυάζεται με πολλαπλές διακρίσεις σε εθνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. To 2012, η AREA επιλέχθηκε ως ένα από τα ανερχόμενα γραφεία που συμμετείχαν στην έκθεση Made in Athens, στο ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας, με τη βραβευμένη μελέτη «Athens Charting«. Η πρόταση αφορά την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων γειτονιών της Αθήνας, μέσα από έναν κατάλογο δράσεων που προσφέρουν τη δυνατότητα μιας ευέλικτης και σταδιακής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. Το 2014 διακρίθηκαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Europan, στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, για το σχεδιασμό ενός οικοδομικού τετραγώνου κατοικιών.

country

Ελλάδα

year

2014