Μια έκθεση ανοιχτού κώδικα Μια έκθεση ανοιχτού κώδικα
Το πνεύμα της ίδιας της Adhocracy είναι μια πρόσκληση για δράση με στόχο να αλλάξουμε το σύστημα αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνουμε τα πράγματα. Αυτή η έκθεση, αγκαλιάζοντας το design ανοιχτού κώδικα, και ιδιαίτερα δίνοντας έμφαση στην ιδέα των κοινών αγαθών αναφορικά με τις παραγωγικές διαδικασίες, έχει μια μεγάλη πρόκληση: να είναι συνεπής στο σύνολό της.
Γνωρίζουμε ότι ένας από τους βασικούς περιορισμούς στο design και στον κόσμο του πολιτισμού σχετίζεται με την αντίληψη της ιδιοκτησίας και το πώς αυτή η αντίληψη ελέγχεται τις τελευταίες δεκαετίες με τη χρήση των παραδοσιακών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών ευρεσιτεχνίας και σημάτων ιδιοκτησίας. Από τους μαζικούς αγώνες σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο έως τις προσωπικές μάχες ανθρώπων όπως ο Aaron Swartz, που πέθανε διεκδικώντας την ανοιχτή πρόσβαση σε επιστημονικές εργασίες, υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη από τα πεδία του πολιτισμού, του design και της αρχιτεκτονικής για εναγκαλισμό αυτού του νέου μοντέλου μετασχηματισμού ενός ουσιαστικού σε ρήμα: από τα κοινά στο κοινοποιώ.
Όλα τα μέλη της ομάδας της Adhocracy—με πρώτο και καλύτερο τον Joseph Grima, ο οποίος έκανε την αρχική πρόταση για την έρευνα σε αυτό το θέμα, για την Μπιενάλε Design της Κωνσταντινούπολης το 2012—αποφάσισαν να δώσουν στην έκθεση έναν εν εξελίξει χαρακτήρα. Τώρα, σε αυτή τη νέα και αναθεωρημένη εκδοχή της Adhocracy της Αθήνας, θέλουν να εστιάσουν στην πράξη της κοινοποίησης ως κοινωνικού στοιχείου που επιτρέπει τη δημιουργία δικτύων και κοινοτήτων βασισμένων στην ανταλλαγή γνώσεων και πόρων.
Γιατί χρησιμοποιούμε άδεια Creative Commons;
Οι άδειες Creative Commons κυκλοφόρησαν το 2002 για να σφυρηλατήσουν μια ισορροπία εντός του παραδοσιακού σκηνικού «με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος» που δημιουργεί η νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτές οι άδειες παρέχουν στον καθένα, από μεμονωμένους δημιουργούς έως μεγάλες επιχειρήσεις και ιδρύματα, έναν απλό, τυποποιημένο τρόπο χορήγησης αδειών για το δημιουργικό τους έργο. Γι’ αυτό, η ομάδα της Adhocracy πήγε ένα βήμα παραπέρα χρησιμοποιώντας μια άδεια Creative Commons 4.0 (CC BY 4.0)* για ολόκληρη την έκθεση: για τις επιλογές των επιμελητών, για τα έργα (που οφείλουν να είναι ανοιχτού κώδικα), για το σχεδιασμό της έκθεσης και για τη γραφιστική της ταυτότητα.
Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως μια ανοιχτή φόρμουλα, ή μια πρόσκληση, για οικειοποίηση της Adhocracy μετά τη λήξη της έκθεσης εδώ, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, και παρουσίασή της αυτόνομα—ολόκληρης ή μέρους της—οπουδήποτε στον κόσμο, ακολουθώντας το πνεύμα του Linux και του ανοιχτού λογισμικού που διακλαδώνονται και επανερμηνεύονται διαρκώς, διατηρώντας κάποια βασικά στοιχεία τους.
Παρακαλούμε να μείνετε συντονισμένοι, καθώς σύντομα θα ανέβουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες στο GitHub.
* χάρη σε Sam Muirhead — Open Source Circular Economy.