Ο John Hebraken σχεδίασε το 1963 αυτό το εμβληματικό επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι, οραματιζόμενος ένα «τούβλο που να περιέχει μπύρα», με σκοπό δηλαδή να χρησιμεύει ως δομικό υλικό μετά τη χρήση του. Ο σχεδιασμός του, με τις επίπεδες πλευρές, το ανάγλυφο και τον κοίλο πυθμένα, επέτρεπαν την οριζόντια τοποθέτησή του σε μια τοιχοποιία. Το μπουκάλι, που προτάθηκε ως απάντηση στο αυξανόμενο μέγεθος των γυάλινων αποβλήτων της ζυθοποιίας, δεν κατάφερε να γνωρίσει εμπορική παραγωγή, αλλά παραμένει «η πρώτη βιομηχανική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ανακυκλώσιμων συσκευασιών» πολύ πριν από την εμφάνιση σχεδίων για καταναλωτές με οικολογικές ανησυχίες.

Ο John Habraken γεννήθηκε στο Μπαντούνγκ της Ινδονησίας το 1928 και έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Σουραμπάγια και την Τζακάρτα. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του διακόπηκε για τρία χρόνια λόγω του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Ντελφτ στην Ολλανδία (1948-55) και υπηρέτησε ως υπαξιωματικός γραφείου στην Ολλανδική Βασιλική Αεροπορία (1955-57). Στο βιβλίο του, Τhe Structure of the Ordinary (1998, MIT Press), διερευνά τους νόμους που διέπουν το δομημένο περιβάλλον, μέσα από μοτίβα μετασχηματισμού του.

Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου Supports, an Alternative to Mass Housing (1962). Στο παρελθόν εργάστηκε ως διευθυντής στο Ίδρυμα Αρχιτεκτονικών Ερευνών της Ολλανδίας (SAR) και ως καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν και στο MIT. Συνταξιοδοτήθηκε το 1989 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ασχολείται με θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής.

country

Ολλανδία

year

1963