Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να κατασκευάσουν μια κάμερα με ανακυκλωμένα υλικά. Ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει πώς πραγματικά λειτουργεί η φωτογραφία, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσει φωτογραφική μηχανή, αλλά προσπαθώντας απλώς να φτιάξει μια δική του, αυτοσχέδια. Θα γίνει μια επίδειξη λήψης και επεξεργασίας εικόνων σε σκοτεινό θάλαμο και οι συμμετέχοντες θα κληθούν να κάνουν μια δοκιμή, μαθαίνοντας πώς να τραβάνε τις δικές τους αναλογικές φωτογραφίες και να τις επεξεργάζονται.

Το σχήμα της κάμερας επηρεάζει τη ροή του φωτός και προσδίδει ειδικά εφέ στις φωτογραφίες. Με τη βοήθεια του officina Gisto, οι συμμετέχοντες θα επικεντρωθούν περισσότερο στην κατασκευή νέων μορφών κάμερας, χρησιμοποιώντας υλικά από χώρους ανακύκλωσης που υπάρχουν στην Αθήνα, αλλά και με πιο σύγχρονες τεχνικές, όπως ψηφιακές μεθόδους κατασκευής και με τη χρήση επαγγελματικών εργαλείων σχεδιασμού.

Οι κάμερες που θα κατασκευαστούν θα εκτίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης Adhocracy, ενώ το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί πριν από τα εγκαίνια.

Η Pinhocchio οργανώνει εργαστήρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις που αφορούν τη φωτογραφία pinhole. Η μέθοδος εργασίας βασίζεται στο κέφι, στην αυτοπαραγωγή και στην ανακύκλωση. Η Λάουρα Φιόριο είναι η δημιουργός της Pinhocchio και πειραματίζεται με τη φωτογραφία pinhole από το 2008, ενώ παράλληλα δουλεύει ως φωτογράφος αρχιτεκτονικής και τοπίων στο Βερολίνο. Συνιδρυτής της Pinhocchio είναι ο Manuel Costantini.

Το Officina Gisto είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ που αναμειγνύει τη θεωρία με την πράξη μέσα από εργαστήρια και προγράμματα, ενώ αντιμετωπίζει τα αντικείμενα και τις διαδικασίες αυτοπαραγωγής υιοθετώντας διαφορετικές προσεγγίσεις, από στοιχειώδεις και πρωτόγονες έως οραματικές και τεχνολογικές· βλέπει επίσης το θέμα μηχανή/εργαλείο τόσο από λειτουργική σκοπιά, ως μηχανισμό, παραγωγική διεργασία, προσθήκη, όσο και ως ένα εργαλείο θαυμασμού και αισθητικής.

collaborators

Alessandro Mason (Officina Gisto)

country

Γερμανία, Ιταλία

year

2015