Νέος Παραγωγικός Αστικός Εξοπλισμός

Το έργο ΑΚΤΙΝΑ* αποτελεί έναν ενεργειακά αυτόνομο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και άλλων προσωπικών ηλεκτρονικών φορητών συσκευών. Εντάσσεται σε μια ευρύτερη ιδέα, σύμφωνα με την οποία «αστικές πρίζες» κατανέμονται στον ιστό πόλεων ή μικρότερων οικισμών, συγκροτώντας κοινά, παραγωγικά, τοπικά δίκτυα ενέργειας, για την εξυπηρέτηση καθημερινών ενεργειακών αναγκών στο δημόσιο χώρο. Η ΑΚΤΙΝΑ*, συνδυάζοντας δύο βασικές αρχές, την παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας κατανεμημένα και ελεύθερα στην πόλη και την προώθηση της εναλλακτικής βιώσιμης κινητικότητας, προτείνει την ανάπτυξη νέας γενιάς παραγωγικού αστικού εξοπλισμού.

Η πρώτη εγκατάσταση ενός πλήρως λειτουργικού μοντέλου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχυλείων της Ελευσίνας (2012). Από το Σεπτέμβριο του 2013, η ΑΚΤΙΝΑ* βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, φιλοξενούμενη στον υπαίθριο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Εκτός από την καθημερινή λειτουργία της, η ΑΚΤΙΝΑ* φιλοδοξεί να παροτρύνει τους χρήστες της –και όχι μόνο τους δημιουργούς της– να οργανώνουν διάφορα παράλληλα γεγονότα και συναντήσεις, αλλάζοντας προσωρινά τη συνηθισμένη χρήση της. Η εγκατάσταση διευκολύνει τους χρήστες να πραγματοποιούν εφήμερες, αυθόρμητες, απρόσμενες, παιγνιώδεις, ad hoc (δια)δράσεις στο δημόσιο χώρο, υποστηρίζοντας έννοιες όπως η αυτάρκεια, η βιωσιμότητα και η ανοιχτή πρόσβαση στο σύγχρονο αστικό τοπίο.

Η ΑΚΤΙΝΑ* είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των μελών της Energize και του City Index Lab, που μελετούν από κοινού τις προοπτικές και τη δυναμική που δημιουργεί μια τέτοια παρέμβαση στο δημόσιο χώρο.

Το City Index Lab ιδρύθηκε το 2006 από τις Έλενα Αντωνοπούλου, Όλγα Λινάρδου, Ευτυχία Παπαθανασίου, Φωτεινή Σετάκη και Τίνα Τζόκα. Η ομάδα μελετά ζητήματα αρχιτεκτονικής και παραγωγής του χώρου, διερευνώντας τους μετασχηματισμούς που επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην κατασκευή. Δοκιμάζει να ξανασκεφτεί την αρχιτεκτονική, τον αστικό χώρο και τους χρήστες του, με βάση αρχές όπως η βιωσιμότητα, η αυτονομία, η διάδραση και η συμμετοχή. Έχει διοργανώσει εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια, ενώ έργο της έχει παρουσιαστεί στην 6η Μπιενάλε νέων αρχιτεκτόνων της Αθήνας.

Η Energize ιδρύθηκε το 2010 από τους Γιώργο Καρατζά και Γιώργο Μοναχολιά και δραστηριοποιείται στο χώρο των ενεργειακών συστημάτων. Πέρα από τις διαδεδομένες ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αναζητά τρόπους εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που κατανέμονται στο δημόσιο χώρο της πόλης, δημιουργώντας συνθήκες ανοιχτής πρόσβασης και εξυπηρέτησης σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

collaborators

Ειρήνη Βουλιουρή, Βασίλης Ντόβρος, Μαρίζα Παπαευγενίου (αρχιτέκτονες μηχανικοί), Στέλιος Πλέτσης, Στέφανος Τσιμπουράκης (πολιτικοί μηχανικοί), Bruce Davis (ηλεκτρολόγος)

country

Ελλάδα

year

2013