Fabricating the City through an AdHoc Platform

Η πλατφόρμα FabAthens χρησιμεύει στην ανάπτυξη παρεμβάσεων για την πόλη, στο πλαίσιο ενός διαρκούς αστικού μετασχηματισμού. Είναι μια πλατφόρμα παραγωγική, στην κατεύθυνση της δυνατότητας του μοιράζεσθαι για και από τους πολίτες. Αντλεί τα εργαλεία της από τη δεξαμενή των Αστικών Οικοσυστημάτων Καινοτομίας και αναφέρεται στα ad hoc εργαστήρια/σεμινάρια για τον Tinguely του ΕΜΠ, που στόχο έχουν τη μοντελοποίηση της έννοιας «από τις μετα-μηχανές στο μετα-ψηφιακό».

Τα Αστικά Οικοσυστήματα Καινοτομίας (UIE) αποτελούν μικρής κλίμακας καινοτόμες παρεμβάσεις, κατανεμημένες στον αστικό ιστό, που μέσω της διασύνδεσής τους επιταχύνουν στρατηγικές για μια Αντιληπτή/Αισθητή, Δημιουργική, Παραγωγική σύγχρονη πόλη. Η παράμετρος της αστικής παραγωγής/παραγωγικότητας είναι κεντρική στην ερευνητική ατζέντα, καθιστώντας κυρίαρχο στόχο το μετασχηματισμό της Αθήνας σε FAB CITY. Η Αντιληπτή/Αισθητή Πόλη είναι εξοπλισμένη με ευφυή συστήματα, προκειμένου να συλλέγονται αστικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ανοιχτή πρόσβαση σε όλους τους χρήστες. Η Δημιουργική πόλη προωθεί νέες μορφές συνεργειών μεταξύ χρηστών, τοπικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, αποσκοπώντας στη δημιουργία καινοτομίας και γνώσης. Η Παραγωγική πόλη αποτελείται από δίκτυα διασυνδεδεμένων μικροπαραγωγών, που εφαρμόζουν μεθόδους ανοιχτής κατασκευής, υποστηριζόμενοι από το FabLab Athens (βλ. HUM[erus], https://humerusrobot.wordpress.com). Τα έργα που παρουσιάζονται από το εργαστήριο Tinguely v.1 της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ υλοποιήθηκαν το 2014.

Στο αντίστοιχο εργαστήριο για το 2015, συμμετέχουν επίσης οι διδάσκοντες Παναγιώτης Βασιλάτος, Αθηνά Σταυρίδου και Ματθαίος Παπαβασιλείου.

O αρχιτέκτονας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (γενν. 1953) είναι καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, διευθυντής του Εργαστηρίου Οικοδομικής (atru.arch.ntua.gr/) και διευθυντής του FabLab Athens (fablabathens.gr/). Εισηγήσεις του σε συνέδρια και συμμετοχές του σε ερευνητικά προγράμματα αναφέρονται στο χώρο και την τεχνολογία, τη διαμόρφωση τεχνικής σκέψης, καθώς και τις εφαρμογές των τεχνολογιών της πληροφορίας στην αρχιτεκτονική. Το μεταπτυχιακό του μάθημα στην Αρχιτεκτονική έχει ως σημερινό ευρύτερο θεματικό αντικείμενο τον επαναπροσδιορισμό της τοπικότητας στην κοινωνία της πληροφορίας, τον παραμετρικό σχεδιασμό και το σχεδιασμό διάδρασης. Το αρχιτεκτονικό του έργο, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, περιλαμβάνει νέα κτίρια και ανακαινίσεις ιστορικών και σύγχρονων κτιρίων. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Τάκης Ζενέτος, Ψηφιακά οράματα και αρχιτεκτονική (2006, μαζί με την Ελένη Καλαφάτη) και Ψηφιακός Τοπικισμός (2008). Περισσότερες πληροφορίες: ntua.gr/archtech, archsign.gr.

Η αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Σόνια Μαυρομμάτη είναι Λέκτορας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ και ιδρυτικό μέλος των Plane3 Architects και Desarch Architects. Έχει δημοσιεύσεις και συμμετοχή σε εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου και εκδόσεις, ενώ έχει βραβευτεί σε διεθνείς και πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

H Τατιάνα Χανή ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2010 έλαβε το Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το ΕΜΠ (κατεύθυνση Συγκοινωνιολόγων) και το 2012 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Πολεοδομία και Χωροταξία στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επίδραση των νέων τεχνολογιών στον αστικό χώρο.

Η Έλενα Αντωνοπούλου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (2008) και του Διατομεακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός, Χώρος, Πολιτισμός» (2010). Είναι υποψήφια διδάκτωρ και υπότροφος του ΙΚΥ. Αφετηρία της έρευνάς της αποτελεί η έννοια των Κοινών και οι μεταγραφές της στο σχεδιασμό. Διερευνά τις αναλογίες μεταξύ της σύγχρονης ηγεμονεύουσας άυλης παραγωγής και της παραγωγής του χώρου.

O Βασίλης Παπαλεξόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2013) και μεταπτυχιακός φοιτητής στην Bartlett School of Architecture, UCL, στη Μεγάλη Βρετανία.

O Γεώργιος Αδαμόπουλος είναι τελειόφοιτος φοιτητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Στη διπλωματική του εργασία ασχολείται με τη σύζευξη υπολογιστικών μέσων και προσωπικής ασυνείδητης έκφρασης, το νέο ρόλο των αρχιτεκτόνων εντός της κουλτούρας των ψηφιακών κοινών και τις δυνατότητες μεταλλαγής της διαδικασίας του συμμετοχικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μέσω της συνύπαρξης εργαλείων ψηφιακής διαμεσολάβησης και φυσικού διαλόγου.

Η Κατερίνα Μπαλή είναι διπλωματούχος αρχιτέκτονας (ΕΜΠ, 2012) και φοιτήτρια στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου» του ΕΜΠ. Το ενδιαφέρον της στρέφεται γύρω από την εφαρμογή νέων τεχνολογικών εργαλείων στην αρχιτεκτονική και στη διαδικασία του σχεδιασμού.

Η Ειρήνη Βουλιουρή εκπονεί τη διδακτορική διατριβή της στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με αντικείμενο έρευνας το σχεδιασμό διάδρασης και τις ψηφιακές εφαρμογές του στο χώρο της αρχιτεκτονικής.

O Χαράλαμπος Τριάντος εκπονεί τη διδακτορική διατριβή του στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με θέμα τη μελέτη των συστημάτων ανοιχτού κώδικα, τόσο σε λογισμικό όσο και σε υλικό εξοπλισμό (Do-It-Yourself), και τις εν δυνάμει εφαρμογές τους στην αρχιτεκτονική.

collaborators

Σόνια Μαυρομμάτη, Τατιάνα Χανή, Έλενα Αντωνοπούλου, Βασίλης Παπαλεξόπουλος, Γεώργιος Αδαμόπουλος, Κατερίνα Μπαλή, Ειρήνη Βουλιουρή, Χαράλαμπος Τριάντος

country

Ελλάδα

year

2014