Το Conversion+ είναι ένα συλλογικό εγχείρημα δημιουργίας περιοδευόντων φεστιβάλ σχετικά με την «από κάτω προς τα πάνω» επαναχρησιμοποίηση εγκαταλελειμμένων αστικών τοπίων.

Το Conversion+, που γεννήθηκε στο Μπάρι της νοτιοανατολικής Ιταλίας το 2011, είναι μια διαρκής έρευνα για τους πιθανούς τρόπους ενημέρωσης, εκπροσώπησης και κοινοποίησης της ανάγκης δράσης πάνω στο πρόβλημα της εγκατάλειψης. Κατανοώντας το ως ένα περίπλοκο ζήτημα με βαθύτατα οικονομικές, κοινωνικές, ακόμα και οικουμενικές αιτίες που επηρεάζουν την αστική διάσταση, το Conversion+ προσπαθεί να πειραματίζεται διαρκώς, εξελίσσοντας μεθοδολογίες για να συλλέγει ιδέες και να τις μεταδίδει στο τεχνικό ακροατήριο των σχεδιαστών, αλλά συγχρόνως και στο ευρύ κοινό της κοινωνίας των πολιτών.

Στις τρεις πρώτες ετήσιες εκδοχές του, το Conversion+ έχει χρησιμοποιήσει πολλά εργαλεία για να προσεγγίσει το πρόβλημα: σύντομα και μεσαίου μήκους φεστιβάλ· εργαστήρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, φωτογραφίας και βίντεο τέχνης· συλλογικές «εγκαταστάσεις ανοιχτού κώδικα»· παραστάσεις DIY και εκθεματικού design· εξερευνήσεις «κρυφών πλευρών» των πόλεων (placehacking)· συμμετοχική χαρτογράφηση περιοχών με χρήση τεχνολογίας προσδιορισμού θέσης· δημόσιες ομιλίες· ονλάιν διαγωνισμούς φωτογράφισης αποτύπωσης (photogeotagging)· καινοτόμες μεθόδους χρηματοδότησης· κοινοποίηση βέλτιστων πρακτικών· ισχυρές τοπικές σχέσεις· εθνική και διεθνή δικτύωση· όλα αυτά με σκοπό να τονίσει τα όρια της εμπειρογνωμοσύνης την οποία δεν κατέχουν πλέον οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές. Το Conversion+, με άλλα λόγια, είναι η αφήγηση για την πολυπλοκότητα της εγκατάλειψης του αστικού τοπίου, καθώς επίσης και ένα εργαλείο για να έρθουν στο φως οι δυνατότητες μιας κοινής γνώσης σχετικά με την πόλη.

Το SMALL (Soft Metropolitan Architecture & Landscape Lab / Απαλό Εργαστήριο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής & Τοπίου) είναι ένα γραφείο και μια ανοιχτή πλατφόρμα που από το 2011 ερευνά τη σύγχρονη αστική κατάσταση μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και παράλληλων ερευνητικών μορφών, υβριδοποιώντας την επιμελητική πρακτική με ανεξάρτητες εκδοτικές και ακαδημαϊκές μελέτες.

Η πρόσφατη ερευνητική εργασία του SMALL έχει εστιάσει στην επαναχρησιμοποίηση των εγκαταλελειμμένων αστικών τοπίων, ιδιαίτερα μέσα από την επιμέλεια τριών διοργανώσεων του ετήσιου φεστιβάλ Conversion+ (Μετατροπή) και την οργάνωση του Standbyldings, ενός δικτύου που συνδέει τους «καταλύτες της επαναχρησιμοποίησης» ανά την Ιταλία.

Το SMALL είναι οι:

Alessandro Cariello: Διδάκτωρ αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο του Μπάρι. Εστιάζει στις διαδικασίες μετασχηματισμού των αστικών τοπίων σε δυναμική εξέλιξη. Η έρευνά του αναπτύσσεται μέσω συνεχούς αναδιατύπωσης των ερωτημάτων που αφορούν τις στρατηγικές χρήσεων γης, των αδύναμων διαστάσεων του πρότζεκτ, δημοσιεύσεων και ερευνητικής εργασίας μέσα από ανοιχτές πλατφόρμες. Από το 2013, είναι ερευνητής Αστικού Σχεδιασμού και Αστικής Διαχείρισης και λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου του Μπάρι.

Luigi Falbo: Διδάκτωρ αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο του Μπάρι. Ερευνά τις διαδικασίες υλοποίησης ενεργειακών καινοτομιών στα πεδία της αρχιτεκτονικής και των αστικών ανοιχτών χώρων. Από το 2013 έχει εστιάσει στην επαναχρησιμοποίηση του αστικού τοπίου, σε ό,τι αφορά εγκαταλελειμμένα τεχνουργήματα και ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενους ανοιχτούς χώρους, μέσα από διαδικασίες ενεργητικής αναβάθμισης.

Rossella Ferorelli: Υποψήφια διδάκτωρ στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, με ερευνητική εργασία πάνω στον επαναπροσδιορισμό των εννοιών των υποδομών και του δημόσιου χώρου υπό τις κοινωνικο-χωρικές επιπτώσεις των πληροφοριών προσδιορισμού θέσης. Εστιάζει στις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα δίκτυα πληροφοριών, στη βιοπολιτική και στα οικοδομημένα περιβάλλοντα και στις εξελίξεις στις μορφές επικοινωνίας, στην επιμέλεια εκθέσεων, στην αντιπροσώπευση και στην κριτική της αρχιτεκτονικής στο Ίντερνετ. Συνεργάζεται με περιοδικά όπως τα Domus και Abitare.

Andrea Paone: Αρχιτέκτονας στο Πολυτεχνείο του Μπάρι. Εστιάζει στην αστική αναγέννηση και στην επαναχρησιμοποίηση στην αρχιτεκτονική. Η έρευνά του ξεκινά με μια διατριβή πάνω στο μετασχηματισμό μιας βιομηχανικής μονάδας στο Φίερ της Αλβανίας και επεκτείνεται στους αρχιτεκτονικούς συνδέσμους ανάμεσα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και πολύπλοκες πρακτικές προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης.

country

Ιταλία

year

2011-14