Ο νόμος, σιωπηρά πανταχού παρών σε κάθε δημόσιο χώρο, τείνει να είναι αλγοριθμικός, ποσοτικός και αόρατος. Οι τοπικές και εθνικές κανονιστικές διατάξεις επιμερίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά σε διακεκριμένα τμήματα· άλλοτε είναι αυστηρές και μαθηματικές και άλλοτε πάλι χαλαρές και ελλιπώς καθορισμένες. Εδώ, παραχωρούνται για να αναπαρασταθούν οπτικά, μέσα από σκηνοθετημένες χορογραφίες. Το Friction Atlas (Άτλαντας Τριβών) είναι ένα κριτικό εν εξελίξει αρχείο, όπου συλλέγονται και αναπαριστώνται νόμοι που ρυθμίζουν τις συμπεριφορές και τις συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, με δείγματα που έχουν ληφθεί από διαφορετικά πλαίσια. Το αρχείο αυτό αποσκοπεί να καταστήσει σαφείς τους νόμους αυτούς, μέσω γραφιστικών μηχανισμών. Με το σχεδιασμό διαγραμμάτων κλίμακας 1:1, που αναπαριστούν τους νόμους σε δημόσιες επιφάνειες, το πρότζεκτ προκαλεί ένα δημόσιο διάλογο για τις νομικές υποχρεώσεις και τα νομικά κενά. Μέσω της ενεργούς ανάμειξης του κοινού, η δυναμική της εξουσίας γίνεται επίσης διακριτή. Τα διαγράμματα αναπαριστούν περιπτώσεις κανονιστικών διατάξεων από διάφορες πόλεις, μεταξύ άλλων από την Αθήνα, τη Γένοβα, το Κάιρο, την Ουάσιγκτον, τη Στοκχόλμη, το Σύδνεϋ, τη Νέα Υόρκη και τη Ρώμη. Καλούμε το κοινό να συμμετάσχει σε ένα χορογραφημένο δημόσιο διάλογο, σε μια εκ νέου ανάγνωση του αστικού χώρου, που θα φωτίσει ορισμένες από τις κρυφές πλευρές του.

Το πρότζεκτ Friction Atlas ξεκίνησε στη διάρκεια της24ης Μπιενάλε Design BIO 50, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

 

Η La Jetée (Προβλήτα) είναι μια συνεργατική απόπειρα design και έρευνας που ξεκίνησαν το 2014 ο Πάολο Πατέλλι και η Τζιουντίττα Βεντράμε, εδρεύοντας στο Μιλάνο και στο Αϊντχόβεν. Χειριζόμαστε την έρευνα, το design και τις καλλιτεχνικές πρακτικές σε πρότζεκτ που είτε εκκινούμε εμείς είτε αναλαμβάνουμε από άλλους. Παράγουμε εικόνες, λέξεις και εργαλεία· πλάθουμε, αναπλάθουμε και διαπλάθουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Έργο μας έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις, όπως στην Grey Cube Gallery του Ελσίνκι, στην Μπιενάλε Design BIO 50 της Λιουμπλιάνα, στην Μπιενάλε της Βενετίας – 14η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής. Έχουμε πραγματοποιήσει εργαστήρια στην Artellewa του Καΐρου, στη SALT της Κωνσταντινούπολης και στο Ινστιτούτο Strelka της Μόσχας.

Ο Πάολο είναι αρχιτέκτονας και ερευνητής, ενώ αυτή την περίοδο εκπονεί τη διδακτορική διατριβή του στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Η Τζιουντίττα είναι designer και αυτή την εποχή σπουδάζει Κοινωνικό Design στην Ακαδημία Design του Αϊντχόβεν.

 

country

Ιταλία, Ολλανδία, Σλοβενία

year

2014