Το Opendesk είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα τοπικής κατασκευής. Συγκεντρώνει ένα παγκόσμιο δίκτυο κατασκευαστών και μια συλλογή επίπλων από ένα ευρύ φάσμα διεθνών σχεδιαστών. Επειδή τα συγκεκριμένα έπιπλα είναι σχεδιασμένα για ψηφιακή παραγωγή, μπορούν να μεταφορτωθούν ως ψηφιακά αρχεία και να κατασκευαστούν τοπικά—ανάλογα με τη ζήτηση, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Τα σκαμπό Edie που παρουσιάζονται στην έκθεση σχεδιάστηκαν από τους David και Joni Steiner και παρασκευάστηκαν με τη διαδικασία «ανοιχτής κατασκευής». Αν ο Enzo Mari ήταν χάκερ, θα σχεδίαζε κι αυτός έπιπλα σαν λογισμικό.

Το OpenDesk είναι μια εμπορική επωνυμία της Fabbed Limited που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ιδρυτικά μέλη του OpenDesk είναι οι James Arthur, Ian Bennink, Tim Carrigan, Nick Ierodiaconou και Joni Steine, ενώ το project ξεκίνησε από το γραφείο αρχιτεκτονικής και στρατηγικού design 00. Έπειτα από crowdfunding που έγινε τον Ιούλιο του 2014, το OpenDesk ανήκει εν μέρει σε όσους συνεισέφεραν οικονομικά, ανάμεσα στους οποίους είναι σχεδιαστές, κατασκευαστές, πελάτες και ιδιώτες επενδυτές. Κύριοι συνεργάτες είναι οι AtFAB, Colektivo, Impact Hub, Machine Made, Matter Machine, ShopBot, SketchUp, καθώς και πολλοί άλλοι σχεδιαστές και κατασκευαστές που αναφέρονται στην ιστοσελίδα.

Επίσης, το OpenDesk υποστηρίζεται οικονομικά από μια επιχορήγηση SMART (Development of Prototype) της Innovate UK και από το πρόγραμμα επιτάχυνσης νέων επιχειρήσεων Wayra της Telefónica. Επιπλέον, η ομάδα κατέχει και διευθύνει το αρχείο ψηφιακών κατασκευών FabHub, ενώ τρία από τα αρχικά μέλη της ομάδας ήταν συνιδρυτές του κατασκευαστικού project ανοιχτού λογισμικού WikiHouse.

website

country

Ηνωμένο Βασίλειο

year

2014