Το 1974, ο καλλιτέχνης και σχεδιαστής Enzo Mari παρουσίασε αυτό το έργο ως ένα ανοιχτό εγχειρίδιο με δεκαεννιά σχέδια, για αυτοσχέδια βασικά έπιπλα με τη χρήση ακατέργαστων ξύλων: από τραπέζια και καρέκλες έως ντουλάπια και κρεβάτια. Ο απλός σχεδιασμός αυτών των εύκολα συναρμολογούμενων επίπλων συνήθως δεν απαιτούσε παρά μόνο ένα σφυρί και λίγα καρφιά. Με το Autoprogettazione, ο Έντσο Μάρι εισήγαγε τη φιλοσοφία ανοιχτού κώδικα στη βιομηχανία επίπλων, με μια κριτική ματιά. Εμείς κατασκευάσαμε μερικά κομμάτια της καρέκλας “1123 xP” ώστε να χρησιμοποιηθούν από εσάς, στην έκθεση.

Ο Enzo Mari (γενν. 1932) είναι ένας διακεκριμένος Ιταλός μοντερνιστής καλλιτέχνης και σχεδιαστής επίπλων. Σπούδασε στην Ακαδημία Μπρέρα στο Μιλάνο από το 1952 έως το 1956. Τη δεκαετία του ’60 εξέδωσε μια σειρά από βιβλία, όπως Το Μήλο και η Πεταλούδα, στο οποίο απεικονίζεται η ιστορία μιας κάμπιας και ενός μήλου αποκλειστικά με ζωγραφιές. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Πάρμα, στην Ακαδημία της Καράρα, στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, στο Ανώτατο Ίδρυμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής της Φλωρεντίας, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου και στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης.

Τη δεκαετία του ’70, ως καθηγητής στο ίδρυμα «Ανθρώπινη Κοινωνία» (Società Umanitaria) στο Μιλάνο, ίδρυσε το καλλιτεχνικό κίνημα Nuova Tendenza. Κατά τη διάρκεια της ίδιας δεκαετίας, σχεδίασε την καρέκλα Sof Sof και την καρέκλα Box. To 1974, εξέδωσε το βιβλίο Autoprogettazione, στο οποίο πραγματεύεται DIY τεχνικές κατασκευής επίπλων. To εν λόγω βιβλίο αποτελεί σημείο αναφοράς στις εκθέσεις Adhocracy και ορισμένα σχέδιά του χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια της Στέγης.

country

Ιταλία

year

1974