Το Homeless Vehicle Project (Όχημα Αστέγων, 1987—89) είναι μια συσκευή που σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Krzysztof Wodiczko με αστέγους στη Νέα Υόρκη. Ως αντικείμενο design, αυτή η συσκευή δεν πρότεινε απλώς μια λύση στο ζήτημα στέγασης των αστέγων, αλλά με τη δημιουργία ενός εργαλείου καθιστούσε ορατή τη συμμετοχή τους στον αστικό χώρο και την προβολή τους στο πλαίσιο της αστικής οικονομίας. Το έργο αυτό εξακολουθεί να είναι σύγχρονο, στη συζήτηση για το συμμετοχικό design που βασίζεται στη διαδικασία, καθώς και για τον αστικό διαχωρισμό στις πόλεις μας.

Ο Krzysztof Wodiczko διδάσκει «Τέχνη και Design στον Δημόσιο Χώρο» στη Σχολή Design του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Είναι γνωστός για τις μεγάλης κλίμακας προβολές με διαφάνειες ή βίντεο που κάνει σε προσόψεις κτιρίων και μνημείων. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 τέτοιες δημόσιες προβολές στην Αγγλία, την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Ισπανία, το Ισραήλ, τον Καναδά, το Μεξικό, την Ολλανδία και την Πολωνία. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, στις προβολές του είχαν ενεργό συμμετοχή άνθρωποι που ανήκαν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Από το 1985 έχει παρουσιάσει πολλές αναδρομικές εκθέσεις σε ιδρύματα όπως το Walker Arts Center (Μινεάπολις, ΗΠΑ), το μουσείο Sztuki (Λοτζ, Πολωνία), το ίδρυμα Antoni Tàpies (Βαρκελώνη), το Wadsworth Athenaeum (Χάρτφορντ, ΗΠΑ), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λαχόγια (Σαν Ντιέγκο, ΗΠΑ) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρσοβίας.

Το έργο του Wodiczko έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών και έχει παρουσιαστεί σε βιβλία: Critical Vehicles: Writings, Projects, Interviews (1999), Krzysztof Wodiczko: Guests (2009) και City of Refuge: A 9/11 Memorial (2010).

country

Πολωνία

year

1987-1989