Το εικαστικό έργο της Μαρίας Παπανικολάου επικεντρώνεται στη φαντασίωση, την ενέργεια και το τεκμήριο της απόδρασης από ένα χώρο στον οποίο το άτομο περιορίζεται, καταπιέζεται, ασφυκτιά και κινδυνεύει. Επηρεασμένη από το πρώτο της πτυχίο στη Νομική Σχολή και την πρακτική της άσκηση στο Εφετείο Αθηνών, εμπνέεται από προσωπικές μαρτυρίες κρατουμένων, μύθους και επιβεβαιωμένα ιστορικά γεγονότα για να δημιουργήσει έργα τα οποία βασίζονται σε φανταστικές ιστορίες απόδρασης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να αποδράσουν από καταστάσεις δουλείας, φασιστικά καθεστώτα, εξορίες, εμπόλεμες ζώνες, από χώρες όπου επικρατεί εξαθλίωση και φτώχεια, από κέντρα κράτησης μεταναστών αλλά και από κάθε καθεστώς περιορισμού της ατομικής τους ελευθερίας. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς χρησιμοποίησαν τη δημιουργική τους φαντασία κατασκευάζοντας βοηθητικά μέσα προκειμένου να ανακτήσουν την ελευθερία τους. Ορισμένοι αξιοποίησαν διαθέσιμα υλικά και απλά καθημερινά αντικείμενα εφευρίσκοντας νέους τρόπους χρήσης τους και άλλοι τροποποίησαν ήδη υπάρχοντα αντικείμενα (οχήματα, σκεύη, ρούχα και παπούτσια) φτιάχνοντας καινοτόμα εργαλεία για την απόδρασή τους.
Στο πλαίσιο του έργου Self-Fashioning Escape Objects, η καλλιτέχνης επιχειρεί να σχεδιάσει και να αναπαραγάγει τα αντικείμενα εκείνα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν με ευλυγισία και εξασφάλισαν την επιτυχία της εκάστοτε απόδρασης.

Η Μαρία Παπανικολάου είναι εικαστική καλλιτέχνης, με έδρα της την Αθήνα, και υποψήφια διδάκτωρ της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (2004) και στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο στις καλές τέχνες από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Ολλανδίας (2008) και μεταπτυχιακό στις καλές τέχνες από την ΑΣΚΤ Αθηνών. Έχει λάβει επίσης δύο υποτροφίες για διδακτορικό (Ίδρυμα Ωνάση & Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού). Η Μαρία χρησιμοποιεί μια ποικιλία καλλιτεχνικών μέσων στο έργο της προκειμένου να επαναπροσδιορίσει την έννοια και την οπτική αναπαράσταση της ειρκτής. Επηρεασμένη από το πρώτο της πτυχίο στα νομικά, αλλά και την πρακτική της άσκηση στη δικηγορία, επέλεξε να εκφραστεί μέσα από φόρμες που επισημαίνουν την ανθρώπινη βούληση για ζωή και ελευθερία. Έχει εκθέσει στην Ελλάδα και στην Ολλανδία, μεταξύ άλλων και σε ατομικές εκθέσεις: Pitch στο Expodium της Ουτρέχτης (2006), Art-ID στο KunstVLAAI του Άμστερνταμ (2008), στο Filmhuis της Χάγης (2008), στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ (2011), στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2013). Είναι μέλος της καλλιτεχνικής πλατφόρμας Vital Space και συμμετέχει στο WDW Review, ένα ονλάιν περιοδικό που εκδίδει το Witte de With Center for Contemporary Art.

collaborators

Βασίλης Κουντούρης (Mastering βίντεο και ήχου στο βίντεο “Self-Fashioning Escape Boots”), Δημήτρης Λαζούλος (βοήθεια και συμβουλές στις κατασκευές, παροχή εξοπλισμού και εγκαταστάσεων), Πέτρος Νούσιας (χρωματική διόρθωση)

country

Ελλάδα

year

2015