A DIY Guide to Growing Your Own Products

Παρατηρείται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες με τοπικό χαρακτήρα και έμφαση στην ηθική παραγωγή. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ανάγκης οδηγεί αναπόφευκτα σε προϊόντα «ευαίσθητα» προς το περιβάλλον και με σεβασμό τόσο στις διαθέσιμες πηγές όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό που εμπλέκεται στην παραγωγή τους. Το πρότζεκτ Native Products είναι μια πρωτοβουλία που σκοπεύει να εξερευνήσει εναλλακτικές μορφές και μεθόδους παραγωγής. Οι papairlines έχουν επινοήσει μια μέθοδο με την οποία φυτά μετατρέπονται σε πολτό, ο οποίος στη συνέχεια αποτελεί την πρώτη ύλη για τη δημιουργία αντικειμένων σε καλούπια. Στη διαδικασία χρησιμοποιούνται οικιακές συσκευές και εργαλεία, μαζί με βότανα και αρωματικά φυτά.

Από την καλλιέργεια της πρώτης ύλης έως την κατασκευή του τελικού προϊόντος, το πρότζεκτ εξοικειώνει τους συμμετέχοντες με έννοιες όπως τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος, το design, την οικολογία και την ηθική παραγωγή. Στα τελικά στάδια του πρότζεκτ πραγματοποιείται ένα ανοιχτό εργαστήριο, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στα διαφορετικά στάδια της επεξεργασίας της πρώτης ύλης και να δημιουργούν μικρά χρηστικά αντικείμενα που αναπτύχθηκαν, σχεδιάστηκαν και παρήχθησαν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Το Native Products παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Barbican Centre του Λονδίνου, στο πλαίσιο του Hack the Barbican, τον Αύγουστο του 2013.

Οι Papairlines είναι η πρώτη no-budget αεροπορική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2011 από τη Βάσω, τον Κώστα και τον Λουκά, μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Εκτελώντας πτήσεις με θέμα το design, οι papairlines χρησιμοποιούν μεταφορικά την έννοια του ταξιδιού για να συνδέσουν την αισθητική και τη χρηστικότητα, τη διαδικασία και το αποτέλεσμα, το στερεότυπο και την εξέλιξη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα.

Οι Papairlines πειραματίζονται μέσα από το σχεδιασμό εμπειριών που προάγουν την αποκλίνουσα σκέψη και αποτυπώνουν εναλλακτικές μεθόδους σχεδιασμού μέσα από μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν εκθέσεις, ομιλίες, σεμινάρια και εργαστήρια.

Ο Λουκάς έχει σπουδάσει βιομηχανικό σχεδιασμό στο Central Saint Martin’s College του Λονδίνου και 3D Design με κατεύθυνση την κεραμική, το γυαλί και το κόσμημα. Έχει συνεργαστεί ως σχεδιαστής προϊόντων με εταιρείες όπως οι Procter & Gamble, Habitat και IKEA, καθώς και με τον Paul Cocksedge και τους VW+BS σε πρότζεκτ για το Swarovski Palace, την BMW και την Poliform. Επίσης, εργάστηκε με την εταιρεία Bib&Sola για το σχεδιασμό του πρώτου τους προϊόντος. Είναι συνιδρυτής των StudioLav (studiolav.com) και των papairlines, με τους οποίους έχει συνεργαστεί με τη Hayward Gallery, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το Barbican Centre, το Η&Μ, την Γκαλερί Σκουφά και το Μουσείο Μπενάκη.

Η Βάσω σπούδασε σχεδιασμό εσωτερικών χώρων στην Αθήνα και βιομηχανικό σχεδιασμό στο Central Saint Martin’s College of Art and Design. Έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος σχεδιασμού με εταιρείες όπως οι Vodafone, LG Electronics, L’Oreal και Louis Vuitton Group, καθώς και με οργανισμούς όπως το Barbican Centre, το Camden Council, το Μουσείο Μπενάκη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε έργα που συνδυάζουν τις αρχές του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων και την τεχνογνωσία του βιομηχανικού σχεδιασμού. Το 2011, μαζί με τον Λουκά Αγγέλου ίδρυσαν το δημιουργικό γραφείο StudioLav για τη δουλειά του οποίου ήταν υποψήφιοι για το διεθνές βραβείο Young Design Talent of the Year 2013 του Elle Decoration (EDIDA) και BIO 23 Design Award στην Μπιενάλε Design της Λιουμπλιάνα, στην κατηγορία Back to Crafts.

Ο Κώστας είναι σύμβουλος σχεδιασμού με έδρα την Ελλάδα (www.costasbissas.com). Τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα συναντώνται ανάμεσα στο σχεδιασμό, την τεχνολογία και την ευημερία, χρησιμοποιώντας το design ως δημιουργικό εργαλείο για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Πέρα από την προσωπική του εργασία, διοχετεύει την ενέργειά του μέσα από δημιουργικές συνεργασίες και ομαδικές δράσεις. Το 2010 επέστρεψε στην Αθήνα από τα Highlands της Σκωτίας όπου εργάστηκε ως ερευνητής και ανέπτυξε εμπειρίες, πρωτότυπα και προϊόντα που χρησιμοποιούσαν τις νέες τεχνολογίες προς όφελος αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών. Παρότι έζησε 2,5 χρόνια δίπλα στο Λοχ Νες, δεν κατάφερε να εντοπίσει το τέρας.

website

country

Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο

year

2013-15