Σήμερα, σε κάθε γραφείο, χιλιάδες νέοι αρχιτέκτονες κόβουν, επικολλούν, ανασχεδιάζουν και συναρμόζουν βιβλιοθήκες εικόνων, εισαγόμενοι σε γρήγορες και «διεστραμμένες» παραγωγικές διαδικασίες, στις οποίες δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Όλα αυτά τα αποκόμματα και τα θραύσματα σχεδίων συχνά αφήνονται στην άκρη ή εγκαταλείπονται οριστικά και γίνονται ένας εμβληματικός κατάλογος της τρέχουσας κατάστασης, ένα «αρχείο της φρίκης». Το Potlatch είναι ένα συλλογικό πρότζεκτ.

Ακριβώς όπως στην παράδοση των γηγενών Αμερικάνων, έτσι κι εδώ όλα τα απορριφθέντα υλικά συγκεντρώνονται σε ένα μεταφορικό εορτασμό της ιεροτελεστίας, κατά τον οποίο τα απομεινάρια της παραγωγής δωρίζονται και καταναλώνονται για να αποκτήσουν ένα νέο νόημα. Το Potlatch βασίζεται στην ανταλλακτική οικονομία και εξελίσσεται χωρίς καμία κερδοσκοπική λογική: το αποτέλεσμα είναι ένα άπειρο εικονικό τοπίο αποβλήτων, με πρόσβαση σε όλους. Διαμέσου του Potlatch απελευθερώνονται αυτά τα αποστειρωμένα θραύσματα, ενώ η ομορφιά της διάταξής τους εξιδανικεύει την κατάστασή μας ως ασήμαντων εργαζομένων με στοχαστική αποστασιοποίηση. Η Fosbury Architecture, ως αποδέκτης όλων αυτών, θα περιοριστεί στη δημιουργία μιας προσωρινής σύνθεσης. Πίσω από το παιχνίδι με αυτά τα θραύσματα, ο σκοπός είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα που θα υλοποιήσει ένα τεράστιο αποτροπαϊκό σχεδίασμα, σαν μια ευκαιρία επαναβεβαίωσης της δικής μας εύθραυστης κατάστασης. Η πλατφόρμα έχει συλληφθεί σαν μια υπαίθρια αγορά, μια συλλογική φόρμα, πολλαπλασιαζόμενη και διαρκώς υπό κατασκευή. Η υπαίθρια αγορά Potlatch δεν είναι προσχεδιασμένη, αλλά είναι ένα ενοποιημένο όλον, αποτελούμενο από πολλά επιμέρους, ατομικά αναμνηστικά.

Η Fosbury Architecture (Alessandro Bonizzoni, Antonio Buonsante, Claudia Mainardi, Federico Casati, Giacomo Ardesio, Marco Taccagni, Nicola Campri, Veronica Caprino) είναι ένα συλλογικό εγχείρημα αρχιτεκτονικής έρευνας και design, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και εδρεύει στο Μιλάνο και το Ρότερνταμ. Η διάθεση της συλλογικότητας αυτής είναι να μεταμορφώσει τους σημαντικούς περιορισμούς τόσο του φυσικού όσο και του πολιτισμικού περιβάλλοντος σε ένα σημείο εκκίνησης: να παίξει εντός των κανόνων για να ανατρέψει εκ των έσω την τάξη των πραγμάτων, να προτείνει ερωτήματα πέρα από τις λύσεις, να επεκτείνει (ή να περιορίσει) το πεδίο της έρευνας και τις φιλοδοξίες της.

collaborators

Virginia Cucchi (φωνή), Λεονάρδος Κατσαρός (μετάφραση)

country

Ιταλία

year

2014