Το tele coffee grinder υιοθετεί μια λογική σύνδεσης ολόκληρων φυσικών αντικειμένων, τα οποία, ενώ πραγματοποιούν αυτόνομες λειτουργίες, συμμετέχουν παράλληλα σε μια δευτερογενή διαδικασία παραγωγής φαινομενικά ανεξάρτητη ως προς αυτά. (Ένα ακουστικό τηλεφώνου ενεργοποιεί με λογισμικό arduino ένα κύκλωμα αντικειμένων που καταλήγει σε άλεσμα καφέ.)
Υπαινίσσεται τον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνικές και παραγωγικές διαδικασίες, όπου υποκείμενα, προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να συμμετέχουν χωρίς τη δική τους «επίγνωση» και εποπτεία σε μια απειρία οικονομικοκοινωνικών «κυκλωμάτων», ανοιχτών σε διαρκή εμπλουτισμό και αναπροσαρμογή. Τα αντικείμενα που συνθέτουν το tele coffee grinder έχουν μια ειρωνική αναφορά στις ανθρώπινες ελευθερίες της κίνησης, της επικοινωνίας και της παραγωγής.

Στο σύγχρονο πεδίο παραγωγής και συσσώρευσης ανεξάντλητων «γενεών» προϊόντων, η έννοια της εγκυκλοπαίδειας –ως καταλόγου αντικειμένων– μπορεί πλέον να υποκατασταθεί από την εγκυκλοπαίδεια «ιδιοτήτων», οι οποίες ορίζουν δυνητικές «εντάξεις»-χρήσεις των αντικειμένων σε διαφορετικά λογικά πλαίσια. Οι ιδιότητες αυτές ανταποκρίνονται σε κατηγορίες τύπου «κινητήρας», «πηνίο», «πυκνωτής» ή «αντίσταση» και λειτουργούν σαν δυνητικές αναμονές διασύνδεσης των αντικειμένων αυτών. Το σύνολο των δυνητικών εντάξεών του ορίζει πλέον το αντικείμενο. Η κατασκευή εντάσσεται στα πλαίσια μιας εν εξελίξει θεωρητικής έρευνας πάνω στο tinkering και σε αd hoc μεταφράσεις αρχιτεκτονικών προτύπων.

Η Μαύρα Λάζαρη είναι αρχιτέκτων, απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2007). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία από την Architectural Association School of Architecture στο Λονδίνο, στην κατεύθυνση των Αναδυόμενων Τεχνολογιών & του Design. Επεκτείνει τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα με σπουδές φιλοσοφίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, δουλεύοντας πάνω στην έννοια και την πρακτική των tinkering και adhocism.

Έχει συνεργαστεί με αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από συνέδρια, εκθέσεις και εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ενδιαφέρον της τώρα επικεντρώνεται σε μικρές κατασκευές συνδυάζοντας junk αντικείμενα και ηλεκτρονικά κυκλώματα σαν αναπαραστάσεις των hacking και tinkering, έννοιες που προσπαθεί να αναπτύξει σε κοινωνικά πλαίσια παραγωγής.

country

Ελλάδα

year

2014