Το Temple of Holy Shit (Ναός των Ιερών Κοπράνων) είναι μια δημόσια εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων, και συγκεκριμένα περιττωμάτων, η οποία λειτούργησε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Parckdesign 2014 στις Βρυξέλλες. Για έξι μήνες, ο «ναός» στεγάστηκε στο κέντρο του πάρκου, εξυπηρετώντας τους επισκέπτες του ως δημόσια τουαλέτα. Τα απόβλητα υφίστανται μια διαδικασία ζύμωσης, κατά την οποία σκοτώνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και τελικά μετατρέπονται, μέσω κομποστοποίησης με άνθρακα, σε terra preta (κυριολεκτικά: μαύρη γη), έναν τύπο ιδιαίτερα γόνιμου λιπάσματος, που είναι ιδανικό για κάθε κήπο. Μέσω θρησκευτικών παραλληλισμών, τα μέλη της ομάδας δίνουν έμφαση στη δυνατότητα αξιοποίησης των ανθρώπινων αποβλήτων ως μια φυσική εναλλακτική λύση αντί των χημικών λιπασμάτων, εξυψώνοντάς τα έτσι στη σφαίρα του μη κοσμικού. Αυτή η ουσία, που συνήθως τη θεωρούμε άχρηστη, είναι ικανή να δίνει ζωή. Αυτό ακριβώς το στοιχείο εξυμνήθηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, όχι μόνο μέσω της μεγαλοπρεπούς εγκατάστασης, αλλά και μέσω των τελετουργικών που διοργανώθηκαν. Εκτός από τουαλέτα και κέντρο παραγωγής της τέρα-πρέτα, η εγκατάσταση περιλαμβάνει μια παιδική χαρά με τσουλήθρες και μια σκηνή για περφόρμανς.

Τα μέλη της ομάδας Collective Disaster σχεδίασαν ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μετατρέποντας το «ναό» σε τόπο συνάντησης των διάφορων τοπικών ομάδων και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι μαζί σε διάφορες δραστηριότητες. Ο βασικός στόχος της εγκατάστασης είναι να ενημερώσει και να θέσει ερωτήματα για το πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια του αχρήστου. Κάπου μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής, βιολογίας, οικολογίας, κοινωνιολογίας και πολλών άλλων, η εγκατάσταση κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων που τη χρησιμοποίησαν, ενώ ελπίζουμε ότι οι αξίες και ο διαφορετικός τρόπος σκέψης που έθεσε θα αναστηθούν στο μέλλον.

Το Collective Disaster (Συλλογική Καταστροφή) είναι ένα διεθνές και διεπιστημονικό δίκτυο που αναζητά νέες μορφές συνεργασίας, συνεισφέροντας και δημιουργώντας κοινωνικές και συμμετοχικές καταστάσεις. Το δίκτυο επεκτείνεται σε κάθε πρότζεκτ με ειδικούς διαφορετικού αντικειμένου και φίλους, ωστόσο τον πυρήνα της ομάδας συγκροτούν ο Αντρέα Σολλάτσο από την Ιταλία, ο Πήτεργιαν Γκράντρυ και η Λουίζα Βερμούρ από το Βέλγιο και η Ελληνίδα Βαλεντίνα Κάργα.

collaborators

Dr. Haiko Pieplow and Ayumi Matsuzaka (Terra-preta expertise), Ayumi Matsuzaka (Συνεργασία στη μελέτη Blue Responsibility Award)

country

Βέλγιο

year

2014