Η έλλειψη ατρόμητων γυναικών στην Ινδία

Το πρότζεκτ Nidar είναι μια απάντηση στην έλλειψη ατρόμητων γυναικών στην Ινδία, μια χώρα της οποίας οι πόλεις εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τους περισσότερους βιασμούς και όπου οι γυναίκες φοβούνται υποσυνείδητα να κυκλοφορήσουν εκτός των περιοχών ασφαλείας τους.

Η πίστη μπορεί να μετακινήσει μέχρι και βουνά και αυτό το ρητό δεν ήταν ποτέ πιο αληθινό απ’ ό,τι στη σημερινή Ινδία. Η θρησκεία έχει συχνά χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να συρρικνωθεί η θέση μιας γυναίκας στην κοινωνία, η εκπαίδευσή της, το ντύσιμό της, το δικαίωμά της στη ζωή. Αυτό το πρότζεκτ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το συμβολισμό της θρησκείας για την ενδυνάμωση των γυναικών, αντί της άρνησης του ρόλου τους στην κοινωνία. Τι θα γινόταν αν είχαμε τη δυνατότητα να τραβήξουμε τη σκανδάλη μέσα στην πολιτιστική ψυχοσύνθεση της μέσης ινδικής νοοτροπίας; Και αυτός ο πυροβολισμός να έκανε τις μανάδες μας να μας διδάσκουν να είμαστε ατρόμητες, να είμαστε άγριες, δυναμικές και σχεδόν σαν τις θεές μας, τις devi. Οι θηλυκές ινδουιστικές θεότητες είναι τόσο πολύ ατρόμητες, αλλά για κάποιο λόγο οι γυναίκες του λαού μας δεν είναι. Χρησιμοποιώντας το συμβολισμό των όπλων που έφεραν οι ινδουιστικές θεές, ίσως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα Talisman (σε μια μορφή σαν ελβετικό σουγιά) για τις Ινδές γυναίκες, για να αφυπνίσουμε μια νέα κουλτούρα αφοβίας και να επικαλεστούμε τις εσωτερικές δυνάμεις τους για να σταθούμε μαζί απέναντι στη βία και να επιφέρουμε μια αλλαγή στην ινδική κοινωνία.

Η Μαχαφρίν Ραστόμτζι δεν πιστεύει στην αυταπάτη ότι το design μπορεί να σώσει τον κόσμο και, γενικότερα, δεν θεωρεί ότι ο κόσμος χρειάζεται σωτηρία. Βλέπει τον εαυτό της ως καλλιτέχνη, αφηγήτρια, ονειροπόλα, συγγραφέα, ποιήτρια και συλλέκτρια του κόσμου στον οποίο ενυπάρχει σήμερα. Εργάζεται ως δημιουργός μύθων, κατασκευάζοντας τεχνουργήματα για τα σενάρια της σημερινής εποχής. Της αρέσει να συγχωνεύει το άψυχο με το έμψυχο, να κάνει τα πράγματα πιο «ζωντανά» συνυφαίνοντας μύθους μέσα στην πραγματικότητα. Εργάζεται με διάφορους τομείς της κουλτούρας για να μαγεύει τους ανθρώπους, με τη χρήση του χειροποίητου, ποιητικού και τελετουργικού design.

Ζει στη Βομβάη της Ινδίας και αυτή την εποχή κάνει το μεταπτυχιακό της στο Κοινωνικό Design, στην Ακαδημία Design του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.

mafhaus.weebly.com

collaborators

Joseph Grima, Jan Boelen, Gagantik, Savi Sadhu

country

Ινδία

year

2014