Το project αυτό (Πανεπιστημιούπολη στα Στρατόπεδα προσφύγων) πηγάζει από την αναγνώριση ότι τα στρατόπεδα προσφύγων στη Δυτική Όχθη βρίσκονται σε μια διαδικασία κοινωνικού και χωρικού μετασχηματισμού. Παρά τις δυσμενείς πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, τα στρατόπεδα των Παλαιστινίων προσφύγων έχουν αναπτύξει ένα σχετικά αυτόνομο και ανεξάρτητο κοινωνικό και πολιτικό χώρο: δεν είναι πλέον απλοί αποδέκτες της ανθρωπιστικής παρέμβασης, αλλά μάλλον ενεργά πολιτικά υποκείμενα. Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί να υπερβεί, χωρίς ωστόσο να εξαλείψει, τη διάκριση μεταξύ στρατοπέδου και πόλης, πρόσφυγα και πολίτη, κέντρου και περιφέρειας, θεωρίας και πράξης, καθηγητή και μαθητή.

Το Campus in Camps, μια πρωτοβουλία της Sandi Hilal και του Alessandro Petti, διερευνά και παράγει νέες μορφές αναπαράστασης των παλαιστινιακών προσφυγικών καταυλισμών και των προσφύγων στη Δυτική Όχθη, πέρα από τα στατικά και παραδοσιακά σύμβολα της θυματοποίησης, της παθητικότητας και της φτώχειας.

O Alessandro Petti είναι αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και μελετητής που ζει στη Βηθλεέμ. Μαζί με τη Sandi Hilal και τον Eyal Weizman, ίδρυσαν το Ινστιτούτο Αποαποικιακής Αρχιτεκτονικής (DAAR), στο οποίο διερευνώνται τα προβλήματα και οι δυνατότητες που ενυπάρχουν στην επαναχρησιμοποίηση, την οικειοποίηση και την ανατροπή των αποικιακών δομών. Γράφει εκτενώς και παραδίδει διαλέξεις για την ανερχόμενη χωρική τάξη πραγμάτων που υπαγορεύεται από τα δόγματα της ασφάλειας και του ελέγχου. Επίσης, επιμελείται διάφορα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη σύγχρονη αστική συνθήκη.

Η Sandi Hilal είναι αρχιτέκτονας που ζει στη Βηθλεέμ. Είναι σύμβουλος της UNRWA στο πρόγραμμα βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αλ Κουντς/Μπαρντ στη συνοικία Άμπου Ντις της Ιερουσαλήμ. Άρθρα της και κείμενα σχετικά με τα πρότζεκτ της έχουν δημοσιευτεί στο διεθνή Τύπο: The New York Times, The Guardian, Il Manifesto, Al Ayyam, Al- Quds, Art Forum και Archis.

country

Παλαιστίνη

year

2014