Εγκατάσταση και ηχητική performance με ηλεκτρονικά υφάσματα

Το πρότζεκτ Divergence (Απόκλιση) εξερευνά το πεδίο της τεχνολογίας που μπορεί να φορεθεί (wearable technology), των ηλεκτρονικών υφασμάτων (e-textiles) και των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη χρήση αυτοσχέδιων ηλεκτρονικών και δημιουργικού προγραμματισμού για τη διεύρυνση της αισθητηριακής μας αντίληψης. Έχοντας ως αφετηρία τις αρχές του ηλεκτρομαγνητισμού, το έργο προτείνει τη δημιουργία ενός ανιχνευτή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που φοριέται και επιτρέπει στο ανθρώπινο σώμα να διαισθανθεί μέσα από απτική και ηχητική ανάδραση τα ηλεκτρικά και μαγνητικά φορτισμένα σωματίδια που κινούνται γύρω μας υπό μορφή κυμάτων. Μέσα από τη χρήση δομικών συστατικών των σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως είναι οι μικροεπεξεργαστές, τα πηνία και τα μοτέρ δόνησης, αλλά και με τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών κεντητικής, προκύπτει η δημιουργία ενός αυτοσχέδιου συστήματος ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εστιάζει στην πρόκληση μιας βιωματικής εμπειρίας, τόσο για την περφόρμερ που φοράει το ρούχο, όσο και για τον θεατή που το εξερευνά οπτικά, απτικά και ηχητικά. Τόσο τα διακοσμητικά όσο και τα ηλεκτρονικά στοιχεία που περιέχονται στο ύφασμα έχουν λειτουργικό χαρακτήρα. Τα σχηματικά και ο κώδικας του πρότζεκτ χρησιμοποιούν εργαλεία ανοιχτού κώδικα και hardware και είναι διαθέσιμα στο GITHUB, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να δημιουργήσει το δικό του ανιχνευτή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Το Divergence πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σου Λήα Τσέανγκ και παρουσιάστηκε στον κύκλο περφόρμανς The Soft, the Hard and the Wet που έλαβε χώρα στο φεστιβάλ Ars Electronica 2014 στο Λιντς της Αυστρίας.

H Αφροδίτη Ψαρρά είναι εικαστικός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, στον τομέα της Εικόνας, της Τεχνολογίας και του Σχεδιασμού. Το εικαστικό της ενδιαφέρον εστιάζει στην ιδέα της χρήσης της χειρονομίας και του σώματος ως διεπαφές ελέγχου για τη δημιουργία επαυξημένων και διαδραστικών περιβαλλόντων. Τα έργα της περιλαμβάνουν ιδιοκατασκευές, ηλεκτρονικά κεντήματα, wearables, hacking και tinkering συσκευών, δημιουργικό προγραμματισμό και ψηφιακή σύνθεση ήχου μέσα από DIY τεχνικές. Τα τελευταία χρόνια εξερευνά τον κόσμο του physical computing και των ηλεκτρονικών υφασμάτων (e-textiles) ως προσκεκλημένη εκπαιδεύτρια σε πολυάριθμα ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε μουσεία σύγχρονης τέχνης όπως το ΕΜΣΤ στην Αθήνα και το Bozar στις Βρυξέλλες, και σε φεστιβάλ τέχνης νέων μέσων, όπως η Ars Electronica στο Λιντς της Αυστρίας, οι Transmediale και CTM στο Βερολίνο, το ISWC (International Symposium on Wearable Computers) στο Σηάτλ, η MakerFaire στην Ρώμη, το Piksel στο Μπέργκεν κ.ά. Έχει εργαστεί ως μαθητευόμενη στο ερευνητικό κέντρο Disney Research Zurich, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH), στο τμήμα Wireless Networks and Mobile Computing (δημιουργία wearable technology, physical prototypes και toy hacking), ενώ συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο νέων τεχνολογιών Siggraph στο Βανκούβερ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Καλλιτέχνης, επιμελήτρια, κινηματογραφίστρια και networker, η Σου Λήα Τσέανγκ δημιουργεί σύνθετες διαδραστικές εγκαταστάσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες λειτουργούν αυτόνομα και αυθόρμητα. Τα έργα της περιλαμβάνουν φαντασιακά σενάρια εμπνευσμένα από φουτουριστικές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, όπου χτίζει κοινωνικές διεπαφές με υπερβατική πλοκή, και ανοιχτά δίκτυα τα οποία επιτρέπουν τη συμμετοχή του κοινού. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990 έζησε στις ΗΠΑ, όπου καταπιάστηκε με το θέμα του ακτιβισμού στο Διαδίκτυο και πραγματοποίησε το Brandon, το πρώτο έργο net art που επιμελήθηκε και συμπεριέλαβε στη συλλογή του το μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης. Από το 2000 που ζει στην Ευρώπη, έχει δημιουργήσει πολυάριθμες κολλεκτίβες που επιτρέπουν συνεργασίες μεγάλης κλίμακας για την παραγωγή συλλογικών έργων και περφόρμανς. Πρόσφατα, η δουλειά της έχει επικεντρωθεί στο εγχείρημά της BioNet zone, ένα φαντασιακό περιβάλλον που εστιάζει στην ιογενή αγάπη (viral love) και το biohacking.

collaborators

Αφροδίτη Ψαρρά (δημιουργός και performer), Shu Lea Cheang (επιμελήτρια)

country

Ελλάδα

year

2014