Η παραμετρική τυποποίηση είναι μια ομαδοποίηση αποτελεσμάτων βασισμένων σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εστιάζει στις πτυχές του πώς θα μπορούσε να υπάρξει η τρισδιάστατη εκτύπωση σε μια μελλοντική οικονομία. Η έρευνα έγινε σε θεωρητική και αισθητική κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα ήταν δύο σειρές από έπιπλα, βασισμένα σε τρισδιάστατα εκτυπωμένους συνδέσμους που χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με ακατέργαστες πρώτες ύλες. Η παραμετρική τυποποίηση περιστρέφεται γύρω από το design ανεξαρτήτως σχήματος και μεγέθους, που οδηγεί σε design ανεξαρτήτως τοποθεσίας και υλικών. Μπορεί κανείς να φανταστεί την εκτύπωση συνδέσμων στην Ευρώπη, οι οποίοι ταιριάζουν σε υλικά που ακολουθούν το διεθνές μετρικό σύστημα, ενώ οι σύνδεσμοι στις ΗΠΑ θα έπρεπε να προσαρμοστούν στο αγγλοσαξονικό μετρικό σύστημα. Ένα παραμετρικό τυποποιημένο design θα έκανε και για τις δύο περιπτώσεις, με την επιλογή απλώς της επιθυμητής παραμέτρου.

Πτυχές όπως το design που βασίζεται σε συνδέσεις βάσεων δεδομένων και με την επίδραση του χρήστη, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία λογισμικού για την επιβεβαίωση υλοποίησης. Η θεωρία είναι ότι οι βάσεις δεδομένων, που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες για την παρακολούθηση των υλικών που αγοράζουν και πωλούν, χρησιμοποιούνται επίσης ως δεδομένα για το design παραμετρικής τυποποίησης. Αυτό δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να επέμβουν στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και στην τιμή ενός αντικειμένου, ανάλογα με το τι εμφανίζεται ως διαθέσιμο στις βάσεις δεδομένων. Αυτό μας δίνει μια πρόχειρη εικόνα του πώς θα μπορούσε να λειτουργεί μια οικονομία όπου τα αντικείμενα θα ήταν εικονικά και θα κατασκευάζονταν ad hoc, ανάλογα με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες της τοπικής κοινότητας.

Η Kirschner3D δημιουργήθηκε από δύο αδέλφια (Jesse και Aron) που ξεκίνησαν ένα μικρό στούντιο στον (άδειο) νότο τις Ολλανδίας. Η ειδίκευσή τους είναι στο πεδίο τρισδιάστατης εκτύπωσης και σχεδιασμού. Αυτό που τις ενδιαφέρει είναι να βρουν τρόπους που θα καταστήσουν αυτή την τεχνική προσιτή και, το σημαντικότερο, χρήσιμη. Η ουσία δεν είναι να εκτυπώνεις άχρηστα φιγουρίνια· αντιθέτως, η έρευνα θα έπρεπε να κατευθύνεται στην τελική εκπλήρωση της μακροχρόνιας υπόσχεσης ότι ο 3D εκτυπωτής μπορεί να αφανίσει τις παλαιές μεθόδους παραγωγής.

Ο Τζέσσε Χάουαρντ είναι σχεδιαστής και ερευνητής που εργάζεται στο Άμστερνταμ. Επίκεντρο της εργασίας του είναι η δημιουργία αντικειμένων που αμφισβητούν την καθιερωμένη σχέση μεταξύ σχεδιαστών, παραγωγών και χρηστών, και ως εκ τούτου θέτουν σε δοκιμασία νέα συστήματα κατασκευής. Αποφοίτησε από το designLAB της Ακαδημίας Gerrit Rietveld στο Άμστερνταμ και έχει μεταπτυχιακό στα μαθηματικά από το Colorado College.

collaborators

Aron Kirschner

country

Ολλανδία

year

2014