Η Defense Distributed είναι ένας online οργανισμός ανοιχτού κώδικα που παράγει συλλογικά, δημοσιεύει και διανέμει στο κοινό, χωρίς χρέωση, πληροφορίες και γνώσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή κατασκευή όπλων. Στις 5 Μαΐου 2013, ο οργανισμός κυκλοφόρησε αρχεία για το περίστροφο The Liberator (Ο Απελευθερωτής), που δημιουργήθηκε μέσα από το Wiki Weapon Project. Η κυκλοφορία αυτή έγινε δεκτή με έναν καταιγισμό επικρίσεων και ερευνών εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης. Στον 21ο αιώνα και σε ορισμένες χώρες του κόσμου έχεις το δικαίωμα να αγοράσεις όπλο, αλλά δεν είσαι ελεύθερος να το κατασκευάσεις μόνος σου. Είναι θέμα ηθικής, ασφάλειας ή απλώς και μόνο οικονομικό;

Η Defense Distributed (DD) γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2012 στο Λιτλ Ροκ του Άρκανσω (ΗΠΑ). Οι ιδρυτές του, Ben Denio και Cody Wilson, θέλησαν να δημιουργήσουν ένα πολιτικό και νομικό όχημα για να αναδείξουν και να προωθήσουν τις ανατρεπτικές δυνατότητες των τεχνολογιών τρισδιάστατης εκτύπωσης που είναι ήδη διαθέσιμες στο κοινό. Στις 27 Ιουλίου του 2012, παρουσίασαν το Wiki Weapon Project, μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων για να δημιουργηθούν και να δημοσιευτούν τα ηλεκτρονικά αρχεία με τα δεδομένα για το πρώτο εκτυπώσιμο πιστόλι στον κόσμο.

Τον Αύγουστο του 2012, η ιστοσελίδα Indiegogo.com διέγραψε την ανακοίνωση της εκστρατείας χρηματοδότησης της Defense Distributed, επικαλούμενη παραβίαση των όρων χρήσης. Η διαγραφή αυτή πυροδότησε μια σειρά από αντιδράσεις σε blogs που ασχολούνται με την τρισδιάστατη εκτύπωση και τις σχετικές τεχνολογίες. Αυτή η εξέλιξη ανάγκασε την DD να απευθυνθεί για οικονομική βοήθεια στην κοινότητα του Bitcoin. Πράγματι, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, η DD κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα για να ξεκινήσει την προτυποποίηση και τις δοκιμαστικές εκτυπώσεις του Wiki Weapon. Ωστόσο, μόλις αυτό έγινε γνωστό, η εταιρεία εκτυπωτών Stratasys ανακάλεσε σκανδαλωδώς τη σύμβαση που είχε συνάψει με την DD και κατάσχεσε άμεσα τον εκτυπωτή που της είχε προσφέρει. Παρ’ όλα αυτά, στις 5 Μαΐου του 2013 η DD δημοσίευσε στο Ίντερνετ το τελικό αποτέλεσμα του Wiki Weapon Project: τα αρχεία για την τρισδιάστατη εκτύπωση του πιστολιού Liberator. Αυτή η κίνηση προκάλεσε την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ η DD βρίσκεται ακόμη σε νομική διένεξη με το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, για το αν η δημοσιοποίηση ιδιωτικών αρχείων για εκτύπωση πιστολιού είναι πράξη που απαιτεί κυβερνητική έγκριση.

country

ΗΠΑ

year

2013